Årets Æreshåndværker blev introduceret i 2014

Gladsaxe Håndværkerforenings Æreshåndværkerpris, der uddeles en gang om året, tildeles en person, der har gjort noget ekstraordinært for at fremme Gladsaxes navn inden for erhverv, sport, kunst, kultur, musik og socialt arbejde.
Prisen består af et foto med en sølvplade samt en plakette, og ud fra fotoet vil der blive ophængt et maleri i foreningens mødelokaler på Søborg Hovedgade 79.
Prisen blev uddelt første gang i 2014, hvor tidligere borgmester Tove Smidth modtog Æreshåndværkerprisen for 2013.

Tove Schmidt
Tove Schmidt

Journalist og tidligere borgmester Tove Smidth var den første, der modtog prisen. Hun var bl.a. med til at sørge for, at Gladsaxe blev den første danske kommune, der fik et europaudvalg, og hun blev selv formand.
Hun var med i faglige forhandlinger med både handelsforening og håndværkerforeninger, og hun var med til at få en lang række af billedhuggerens Robert Jacobsens værker til kommunen, hvor de blev sat op i de forskellige bydele lige som hun arbejdede hårdt for at den lokale kunstner Bjørn Nørgaard udsmykkede Hovedbiblioteket.

Torben Lendager

Sanger og sangskriver Torben Lendager blev den anden modtager af prisen. Han var med til at danne glamrock-gruppen Walkers i slutningen af 60erne. Det er blevet til et væld af koncerter, vinylplader- både singler og LP’er – cd-optagelser og tv-optrædener. Torben Lendager har i en meget lang årrække boet i Søborg. Som sangskriver har Torben Lendager fejret store triumfer både nationalt og internationalt.

Kaspar Rostrup

Den tredje prismodtager er teaterdirektør og instruktør Kaspar Rostrup, der i to omgange var manden bag Gladsaxe Teater og Gladsaxe Ny Teater i perioder med skelsættende kunstneriske oplevelser – ikke mindst med sit totalteater. Kaspar Rostrup var i første omgang instruktør og kom senere tilbage som direktør. Da teatret genopstod efter en kriseperiode, var han dybt involveret.

Daimi

Sangerinden og skuespillerinden Daimi blev den fjerde prismodtager. Hun har været med siden 1961, hvor hun dukkede op i et talentshow i tv. Hun var spillet revy, komedie, været med i spillefilm og reklamefilm. I mange år boede hun på Wergelands Alle

Bjørn Nørgaard

Bjørn Nørgaard blev prismodtager nummer fem. Tegnetalentet foldede sig allerede ud på Marienlyst Skole og siden blev det fulgt markant op. Bjørn Nørgaard har bl.a. lavet 17 gobeliner til Riddersalen på Christiansborg for at markere Dronning Margrethe II 50-års fødselsdag i 1990 med flere referencer til Gladsaxe.
Bjørn Nørgaard stod for den kunstneriske udsmykning af Hovedbiblioteket, der blev indviet i 1981.

Ole Ritter

Cykelrytteren og forretningsmanden Ole Ritter blev prismodtager nummer seks. Efter en glorværdig karriere som aktiv med store resultater både som amatør og professionel kastede han sig over handlen med cykler og cykeludstyr. Firmaet holdt til på Gladsaxe Møllevej i en længere årrække. Ole Ritter boede i sine unge dage bl.a. på Tinghøjvej og siden i Hareskov-området.

Lars Rebien Sørensen

Tidligere administrerende direktør i Novo Nordisk med hovedsæde i Bagsværd, Lars Rebien Sørensen, blev den syvende modtager af prisen som årets æreshåndværker. Han blev forstkandidat fra den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i 1981 og HD i udenrigshandel i 1983 fra Handelshøjskolen som den hed den gang. Han blev allerede i 1982 ansat hos Novo inden for marketing af enzymer og blev udstationeret med ansvaret for salget i Mellemøsten og senere i USA. Derefter forfremmet i 1989 til salgs- og marketings-direktør. I 1994 indtrådte han i koncerndirektionen. Da enzymforretningen i 2000 blev skilt ud fra Novozymes, overtog han posten som administrerende direktør for Novo Nordisk efter Mads Øvlisen. Den post bestred han frem til 2017. Novo Nordisk A/S, uformelt blot Novo, er Danmarks største medicinalvirksomhed, der fremstiller insuliner, GLP-1-analog, glucagon, blødermedicin, væksthormon og kønshormoner. Regnet på markedsværdi er Novo Nordisk desuden Danmarks største virksomhed.  

 I 2015 og igen i 2016 blev han udnævnt til den bedst performende topchef i verden af Harvard Business Review

Allan Olsen

Glarmestersvenden, skuespilleren, foredragsholderen, forfatteren og terapeuten Allan Olsen blev prismodtager nummer otte. Som barn boede han på Kildebakkegårds Alle og gik på Søborg Skole. Senere flyttede familien til Værebro, hvor han kom på Værebro Skole. Her blev han i 1978 ”opdaget” og kom med i ungdomsfilmen ‘Mig og Charly’, og siden tog karrieren fart.

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram